Ablakszigetelés

Az ablakszigetelés fontossága: a lakások hőveszteségének a nagy százalékáért az ablak hőszigetelő képessége a felelős, az ablakszigetelés elengedhetetlen. A belső levegő (kis) része az ablaküvegen, a másik része az ablak résein távozik. Az ablakszigeteléssel veszteség teljesen nem zárható ki, de csökkenthető. Bármilyen kevés is lesz a megtakarított hő az ablakszigetelés által, a mai fűtési árak mellett az is számít pénztárcánknak.

Ablakszigetelés házilag?

Az ablak nyílóira rászerelt szigetelő csíkokkal is csökkenthetjük a távozó hőmennyiséget. Ez az ablakszigetelési módszer azonban csak részleges, és időleges megoldás. Azt se feledjük, hogy esetenként ezzel az ablakszigetelési módszerrel többet ártunk, mint használunk.

Ablakszigetelés

Legtöbb lakástulajdonos a fűtésköltségek spórolására az ablakok, ajtók szigetelését választja. Tény és való, hogy egy lakás, amennyiben megfelelően van szigetelve, akár 3-4 fokot is lehet spórolni, ami a fűtésszámlán havi 15-20%-os spórolást jelent. Ebből adódóan sokan úgy gondolják, hogy a szigeteléssel megoldódik minden. Ez kb. 10%-ban így is van, de a legtöbb esetben egy szigeteléssel, akár többet is árthatunk, mint használhatunk.

Az a szakember, aki csak a szigeteléshez ért, sajnos számos esetben látjuk, hogy nem a legmegfelelőbben végzi el a munkát. A szigetelés, egy összetett munka része. Akik ablakok javításával foglalkoznak, azok professzionálisabban látják és tudják, hogy mi miért van és a megfelelő lépéseket, amivel elérik, hogy tökéletes legyen az ajtó vagy ablak.
Hangsúlyoznám: A szigetelés előfeltétele, hogy az ablak vagy ajtó jól illeszkedjen, jól záródjon, rendesen rátakarjon mindenhol! Amennyiben ezek nincsenek meg egy nyílászárón a szigetelés kidobott pénz.

Természetesen, a szigetelést meg lehet csinálni házilag is, akinek van egy kis kézügyessége.
A szigetelést egységesen körbe kell rátenni a nyíló szárnyra. (Kivételes esetekben szoktuk a tokot is szigetelni.)

Az eredetileg kialakított fa bukó-nyíló ablakok nútmarásos szigetelése a legjobb szigetelési technika, jelen pillanatban.(Ilyen típusú ablakoknál, mi is az eredeti nútmarásos szigetelést használjuk.), de nem szabad összekeverni az utólagosan mart szigetelési technikával, amelyre már ugyanez nem mondható el. A két fajta nút, amibe húzzák a gumit ég és föld egymáshoz képest, arról nem beszélve, hogy a bukó-nyíló ablakok esetében, a fát 90%-ban lazúrozzák, így akár többszöri kenés után is vissza lehet tenni, amíg az utólagosan mart részt 90%-ban mázolják és egy mázolás után a nút festéktől lesz teli.
Az utólagosan szigetelt ablakoknál, ajtóknál megkülönböztetünk: öntapadós gumiszigetelést és nútmarásos szigetelést.
Sokkal többen hiszik, hogy az utólagosan mart gumiszigetelésablak_javitas_csere_2_ajtoablakdoktor_hu a mostani technikák között a legmegfelelőbb.

Ez abban az esetben lenne igaz, amennyiben nem a sarkába tennék a nútot, hanem a falccal megegyező oldalra.
Ezt a műveletet 20 nútmarós szigetelőből, talán ha 1 csinálja meg. Az oka pedig az, hogyha nem a megfelelő helyre teszi a marást, akkor könnyen letörhet. Ezért szinte mindenki, kivétel nélkül, a sarkába teszi a nútot, majd beteszik a megfelelő méretet.6-8-10-

12 gumicső és természetesen, van ahol ezzel az eljárással is tökéletes lesz a szigetelés, de sok esetben tapasztaljuk, hogy csak 60-70%-ban sikerült.
Mindegyik gumiszigetelésnek a lényege, hogy rátakarjon a nyíló a tokra és ne a nyíló és tok közé szoruljon.
Számos esetben találkozunk megvetemedett ajtókkal és ablakokkal. Magát a fát kiegyenesíteni
nem lehet, de a vetemedés miatt ék alakú lécet be lehet szabni a nyílóba és a tokba, hogy rátakarjon a tokra a nyíló. Egy ilyen megtoldott felületre megint csak nem lehet nútmarásos szigetelést betenni, mert kitörhet az ékléc. Vannak ablakok, ahol 2 millimétert takar rá a szárny a tokra. Az ilyen esetekben, a sarokban elhelyezkedő gumi nem ér ki arra a szélére, ahol lennie kellene.

A régi, kétszárnyas ablakokon, ahol a karmos zár található (50-80-éves) és bár úgy-ahogy záródik, rátéve egy gumiszigetelést, mégsem fog tökéletesen záródni. Ezeknél az ablaktípusoknál ki kell cserélni a zárszerkezetet, le kell festeni és csak utána lehet szigetelni.

Az utólagosan szigetelt ablakokra és ajtókra azért használjuk az öntapadós gumit, mert miután beillesztjük az ablakokat, zárakat cserélünk, ahol szükséges, kialakítjuk víz ellen a vetemedés miatt, ék alakban lécezzük, ahol erre szükség van és miután ezek le vannak festve, végül a felületkezelt szélére tesszük az öntapadós gumit. Ez pedig a tokra rátakar és nem fog közé menni. A sarkait kapocsbelövő szeggel szegezzük oda, hogy az alja és a teteje ne kunkorodjon fel, illetve pöndörödjön le. A megfelelő helyre a megfelelő vastagságú méretet tesszük be. Az élettartama mindkét esetben ugyanannyi, egy mázolás után újat kell feltenni.

Horváth Ákos az Ön Ajtóablakdoktora

20 éves tapasztalattal,

korrekt, megbízató árakon áll az Ön rendelkezésére!