Ablak szigetelés – tények és tévhitek

A szigetelés az egyik kardinális része az ablakjavításnak, hasonlóan a vízbefolyáshoz. Nagyon lényegesnek tartom kihangsúlyozni a téma fontosságát.

Egyik alapvető szigetelés a gumi szigetelés. A gumi szigetelés az ablakokon a hideg, meleg, por és zaj ellen is kiváló védelmet nyújt. Fontos, hogy a víz ellen ez nem jó, arra más technikákat szoktunk alkalmazni. Rovarok ellen sem tökéletes, erre az ablakkeretre szerelt szúnyogháló alkalmas. Sok szigetelő ugyanazt a típusú gumit teszi fel, csak más-más méretben, ezzel a technikával én nem tudok azonosulni.

A kapcsolt gerébtokos és tessauer ablakokra öntapadós gumival dolgozunk, sarkait kapocsbelövővel odaszegezzük. Kifejezetten a nyíló szárnyra tesszük rá. Nútmarós és nútmarós szigetelés között óriási különbség van. A gyárilag kialakított bukó-nyíló ablakoknál az odaillő két különböző profilú nútos szigetelőt használjuk.

Sok tervrajzon láthatjuk, hogy a nútmarásos szigetelés szépen felfekszik a helyére.

ablak_szigetelese_1_ajtoablakdoktor_hu

A való életben azonban nagyon sokszor azt tapasztaljuk, hogy a rátakarás nem olyan szép, mint a terveken: alig takar rá a nyíló a tokra. A sarokba behúzott nútos gumi, ami nem ér ki a szélére, nem fog mindenhol rátakarni a megfelelő helyen. Nem azt jelenti, hogy nincs ott, csak azt, hogy nem teljesen megfelelő.

A leglényegesebb pont: szigetelni csak akkor szabad, ha az ablak vagy ajtó jól illeszkedik, jól záródik, rendesen rátakar mindenhová, és jók a réstávolságok. Minden egyéb esetben a szigetelés ablakon kidobott pénz. Az ablak és ajtó szigeteléssel 2-4°C-kal lehet melegebb a lakásban, ha egységesen körbe van szigetelve egy rétegben. Így mintegy 8-10 decibellel csendesebb is.

A fürdőszoba és a mosdó, a kamra szigetelését nem szoktam javasolni a természetes légmozgás miatt. Ha a fürdőszoba ablakot, természetesen az ablakot lehet szigetelni. A konyhát részlegesen érdemes szigetelni.

Ha párásodás van egy ablakon

Ha a lakásban nagy a páratartalom, akkor általában nem a kiteregetett ruha, sok növény vagy akvárium miatt szokott ez előfordulni. A falak a téli időben megszívják magukat nedvességgel. Régi polgári lakásokra jellemzőbb általában, hatvanas években épült kocka házakra, de nem sűrűn. Ez nem asztalos és szigetelési munka. Ha az ilyen ablakokat leszigeteljük, a páratartalom csak nagyobb lesz, mert a pára még úgy sem tud eltávozni. Erre is van azonban megoldás.

Szellőztetőberendezés kialakítása
3 litert összeszedő párátlanító készülék
Falszigetelés injektálásos módszerrel

Ezekkel mi nem foglalkozunk. Érdemes venni egy páramérőt, 40-60 közötti a megfelelő tartomány.

Szigetelő gumik élettartama

Öntapadós gumi: 10-15 év
Nútmarós gumi: 20-30 év

Mennyi időnként szoktunk mázolni? Általában 10-15-20 évenként. Tehát a gumi a következő mázolásig jó. A nútmarós gumit azonban mázoláskor ki lehet venni és utána újra felhasználni. A lazúrozott gyárilag egészen más nútos gumikra ez nem igaz, csak a régi ablakoknál.

Megkérdeztem többeket is, hogy miért gondolják, hogy a nútmarásos jobb. Azt a választ kaptam, hogy a nútmarásosnak jobb a befogása, rögzítése, de a lényegre nem gondoltak: hogy nem megfelelő helyen van elhelyezve. A műanyag ablakoknál mi is nútos gumival dolgozunk. Ha a műanyag ablakokból kiszednénk a gumit, ugyanolyan hideg lenne a lakás, mint a régi típusú, nem szigetelt ablakokkal.

SOFA, Dufa és fa bukó-nyíló típusú ablakokon egy ehhez a típushoz gyártott nútmarásos gumit alkalmazunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem a víz elleni védekezésben segít. Több fajta ablak több fajta szigeteléssel rendelkezik. Nem igazán megfelelő az, ha egyfajta nútos gumit, aminek más-más mérete van, teszünk be mindegyik fajta ablakba. Színben a fehér és a barna a legelterjedtebb.