Vízbefolyás! Ablakcsere?

Számos esetben előforduló dolog a vízbefolyás, mely együtt járhat az ablak teljes cseréjével is, nem csak ablakjavítással. Nézzük az ablak típusait!

1-es típusú ablak: a kapcsolt gerébtokos ablak

ablak_javitas_csere_2_ajtoablakdoktor_huTöbb tényező segíti elő a víz bejutást, ilyen például a nem megfelelő vízvető. Egy vízvetőnek nem csak az a lényege, hogy legyen egy lejtése, hanem az is, hogy legyen alul egy nút, ami meggátolja a víz befolyását.
Az egyik leglényegesebb a tok víz ellen kialakítása. Nem csak a kisiparos ablakgyártók, de a javítók többsége sincs tisztában ezzel. Nem értik, hogy lecserélték a vízvetőt és az ügyfél panaszkodik, hogy a víz továbbra is befolyik. A legjobb tok víz ellen való kialakítás a tessauer ablakoknál látható (panel házaknál gyakori), biztos vagyok benne, hogy ott senkinek nem volt a 40 év alatt ilyen problémája az ablakkal és ablakcserével.
Visszatérve a gerébtokos ablakokra, a régi ablakokon konstrukciós hiba kb 80%-nál, hogy a víz elleni lépcső összeér alul az oldalsó falccal, aminek a szárny kívül nekimegy és így a víz a két sarkán és a két szárnynál középen be tud folyni. A tokban a lépcső alul nem lenne szabad, hogy összeérjen az ablaknál.

Sokszor látok olyan megoldást, hogy a tokra kétoldalt 2×1 lécet felszegeznek, ami a vízvetőre engedi a vizet és onnan le. Nem rossz, de nem ez a megfelelő a teljes kiküszöbölésre. Sokan azért gondolják, hogy náluk jó ez a rész, pedig a legtöbb esetben csak azért nem folyik be a víz, mert közel van a két ház, egymással szemben alacsonyan van a lakás, földszint – 1. emelet – 2. emelet vagy erkély van felett, esetleg belső udvaros. Ezekben az esetekben, ha rossz is, akkor sem fog befolyni.

Miután megvan az asztalos munka, le kell kezelni, mázolni. Mert a repedések, összeillesztések, gittek helyén is be tud folyni a víz. Párszor előfordult már, hogy megcsináltuk az asztalos munkát, víz elleni kialakításokat. Mielőtt lemázolták volna, jött egy jó kis eső, és befolyt a víz az ablakon. Viszont miután lemázolták, megszűntek ezek a problémák, ablakcserére nem volt szükség.

Nem ennél a típusú ablaknál, de a tok és fal között vagy a bádog és a tok találkozásánál ki kell sziloplasztozni acetátossal, mely különböző színekben van. Így az ablak javítása megoldott, az ablakcsere elkerülhető.

2-es típusú ablak: tessauer, több régi panellakásban

A legjobb a tok víz elleni kialakítása ezeken az ablakokon, szinte ez az etalon.
Ahol kívül le van pattogva a festék az ablakon és hiányzik a gitt, mindenképpen érdemes felületkezelni és pótolni a gittet is az ablakokon.

3-as típusú nyílászáró a fa és műanyag bukó-nyíló ablakok-ajtók

Ezeknél a típusú ablakoknál és ajtóknál a víz elleni kialakítások eredendően egészen megfelelőek. A legtöbb probléma azzal adódik, hogy nem megfelelően építik be az ablakokat. Ilyen amikor alul van vízkivezetése a toknak, de a külső párkány ráfed a vízkivezető nyílásra és ekkor beömölhet a víz az ablak alatt vagy felett.

A másik fő probléma a sziloplaszt a borító és a fal között, körülbelül 5-7 évig tart, utána újra kell sziloplasztozni, mert ha ez elmarad, ott is befolyhat a víz, nemcsak az ablak meleltt. Ezeket az ablakokat sajnos már a fogyasztói társadalom számára készítették.

A leglényegesebb, hogy a tokon alul egy lépcsőnek kell lennie a szárnyon, egy megfelelő vízvető esetében persze az ablak és ajtó jól záródik. Ekkor felületkezelés szükséges, esetlegesen a tok és fal között sziloplaszt.